145 miljoen inloggegevens gestolen bij Cyber-inbraak eBay.

In Nieuws by EMCS

Recent heeft eBay een fikse Cyber-inbraak gehad: 145 miljoen inloggegevens zijn gestolen. Daarnaast beschikken ze nu over klantgegevens als naam, adres woonplaats. Cybercrime is serieuze business en de hackers misbruiken de gestolen gegevens om geld te verdienen. Net zoals een regulier bedrijf dat zou doen. Enkele voorbeelden:

  • Gestolen klantgegevens worden verkocht.
  • Klantgegevens worden gebruikt voor identiteits-fraude worden gepleegd, het zich (electronisch) uitgeven voor iemand anders.
  • Klantgegevens worden gebruikt voor het bestellen van goederen op kosten van anderen.
  • Een phishing-campagne wordt uitgevoerd om gebruikers meer gegevens te ontfutselen. Bijvoorbeeld bank- of creditcard gegevens.

Voor het opzetten van een phishing-campagne is niet veel nodig. Een nagebootst logo in een namaak mailtje met een link die verwijst naar een nep-eBay website wordt rondgestuurd. Dit is voldoende om weer vele argeloze klanten verder financieel uit te kleden en uit te vragen.

Het risico is deze keer extra groot omdat eBay de onvergeeflijke fout heeft gemaakt om zelf emails rond te sturen met een link om de inloggevens bij eBay aan te passen. Regel 1 om u te beschermen tegen phishing mails en internet fraude is immers om nooit te klikken op mailtjes met een link, maar in plaats daar van rechtstreeks naar de betreffende website te gaan. De overheid en de banken hameren hier steeds weer op. Dus denk svp na voordat u klikt…

Share this Post

Deel deze pagina