MKB Cybercrime sessie met Peter R. de Vries

In Cybercrime, Geen categorie by Ed Muylkens

2 juni 2016 heeft EMCS IT Services deelgenomen aan een druk bezochte paneldiscussie over MKB cybercrime. Daarin werd de top 5 MKB cybercrime gepresenteerd.

Het event vond plaats in het parktheater Eindhoven en was georganiseerd door de Rabobank Dommelstreek in samenwerking met Interpolis. En om het ijs te breken startte gastheer Peter R. de Vries met een gevoelig onderwerp: “De kampioen van het doelsaldo in Nederland is onbetwist Ajax, zodat PSV genoegen moest nemen met de landstitel…” Daarmee referend aan de recente PSV landstitel voetbal. Maar hij gaf ruiterlijk toe dat als je niet van de Graafschap kunt winnen, dat je dan die titel ook niet verdient.

Na felicitaties aan PSV introduceerde hij de paneldiscussie leden:

  • Adrieke Kersten, officier van justitie Parket Amsterdam, portefeuille cybercrime
  • Sascha Keller, ethische hacker
  • Pim Takkenberg, cybercrime deskundige
  • Dennis van Bruchem, cybercrime expert Rabobank

Het panel constateerde dat het bedrijfsleven het afgelopen jaar veelvuldig het slachtoffer is geworden van cybercrime. De zaal schatte de schade als gevolg van MKB cybercrime in Nederland niet hoger dan 1 miljard euro. Die werkelijke schade van MKB cybercrime in Nederland bedroeg de afgelopen 12 maanden maar liefst 10 miljard euro.

De top 5 MKB cybercrime bleek als volgt te zijn:

 

Om duidelijk te maken hoe groot het MKB Cybercrime schadebedrag is, maakte Peter R. de Vries de vergelijking met het defensiebudget voor 2016. De MKB Cybercrime schade staat gelijk aan de loonkosten voor 60.000 defensiemedewerkers, vliegtuigen, schepen, landmacht, operaties in het buitenland, etc.
Het panel was het er over eens dat het bedrijfsleven “veel te weinig” actief bezig is met MKB cybercrime preventie. Het is en blijft een futuristisch en onwennig onderwerp, aldus Peter R. De Vries.

Een aantal bevindingen van het panel wekken verbazing. Zo waren van alle 230 aanwezige bedrijven er slechts een stuk of 10 die hadden gehoord van de “meldplicht datalekken”. Koren op de molen van Adrieke Kersten, de officier van justitie. Zij legde haarfijn uit wat de financiële risico’s zijn voor de bedrijven als ze niet snel nadenken over de consequenties van deze nieuwe wet. Reputatieschade, herstelschade, en eventueel ook nog een boete. Zij adviseerde alle aanwezigen in elk geval professioneel advies in te winnen.
Verder waren er zeer veel deelnemers slachtoffer geworden van malware, ransomware en social engineering. Slachtoffers hadden een aantal dagen nodig om de schade te herstellen. Dat kost geld en leidt tot omzetverlies.

De officier van justitie vertelde dat nu slechts weinig gedupeerden van MKB Cybercrime aangifte doen bij de politie. Haar advies was om dat wel te doen.

 

De belangrijkste boodschap van de Rabomedewerkers, Interpolis en de panelleden was dat een bedrijf in elk geval advies moet inwinnen om inzicht te verkrijgen in de kwetsbaarheden van de organisatie. De vraag is niet meer of het bedrijf doelwit wordt van MKB Cybercrime, maar wanneer….

Deel deze pagina