IT Security steeds belangrijker voor kleinere bedrijven

In AVG / EU GDPR, Beveiliging, Cybercrime, Meldplicht Datalekken, Nieuws, Software by Ed Muylkens

Er breekt een nieuwe fase aan voor IT Security

Sinds eind juni is er een merkbaar verschil te zien in de intensiteit waarop kleinere bedrijven bezig zijn met IT Security. Dit heeft te maken met de ransomware aanval die eind juni plaatsvond. Hierbij trof de aanval meerdere bedrijven, waaronder een aantal kleine bedrijven.  Voordat deze cyberattack plaatsvond waren het alleen middel- en groot bedrijven die meer aandacht aan IT Security gaven. Nu is de tijd voor IT Security dus aangebroken voor MKB’ers.

Een andere reden voor groter wordende vraag naar IT Security komt vanuit een overheidsverplichtingen. Zo is sinds 1 januari 2016 de Nederlandse Meldplicht datalekken ingegaan. Ook de EU Algemene Verordening Gegevensbescherming (die ingaat op 28 mei 2018) heeft al zichtbaar preventieve vragen opgeroepen. De vragen gaan vooral omtrent Risico Analyses en Privacy Impact Assessments. Veel van de klanten die deze diensten hebben afgesloten, hebben gekozen voor een vervolgtraject met EMCS-IT. Dit vervolgtraject heeft als doel om een project te starten om de zaken in het bedrijf onder controle te brengen.

Media aandacht

De twee recente ransomware golven van mei en juni in 2017 hebben ook veel aandacht getrokken in de media. Groot of klein bedrijf; niemand blijkt veilig te zijn voor gerichte en ongerichte cyberaanvallen. Die boodschap wordt steeds duidelijker, ook voor kleinere bedrijven. Zeker bedrijven die niet beschikken over een stevige IT basis. Wanneer er geen goed systeembeheer en gestructureerde IT beveiliging aanwezig is, zijn deze bedrijven een gemakkelijk doelwit voor cybercriminelen.

IT Security essentials

Veel MKB’ers hebben vaak nog weinig aandacht besteed aan systeembeheer en IT beveiliging. Één van de redenen daarvan is dat bedrijven het vaak te duur vinden. Ook zijn ze onder de indruk waren dat IT beveiliging alleen nodig is voor grote bedrijven met een eigen IT-afdeling.

Men denkt vaak onterecht dat zolang gegevens maar in de Cloud staan, deze gegevens ook direct veilig zijn. Vervolgens wordt er dus niets meer gedaan aan beveiliging van de PC, Tablet of Smartphone zelf.

Om systemen die gebruik maken van de Cloud te voorzien van beveiligingssoftware, kunnen er Cloud Based Managed Security systemen worden ingezet. Deze systemen zijn een ontwikkeling vanuit de laatste vier jaar. EMCS-IT heeft de ontwikkeling van deze platformen vanaf de start in de gaten gehouden. Hierbij is er structureel onderzocht of de platformen ook voldeden aan wat zowel klant als leverancier ervan verwacht. Door deze analyse zijn er een aantal uitblinkers uitgekomen, maar ook een aantal minder goede platformen. De minder goede platformen worden niet gebruikt door EMCS-IT omdat ze niet goed presteerden op een aantal belangrijke punten. Zo konden ze de PC van de klant enorm vertragen of het platform was zeer ongebruiksvriendelijk.

Bescherming voor iedereen

Uit ervaring weet EMCS-IT dat kleinere bedrijven vooral gebaat te zijn met concrete tooling die direct het IT Security niveau naar een veel hoger peil brengt. Daarom beschikt EMCS-IT over een uitgebreid assortiment van software tooling die speciaal ingericht is voor de kleinere bedrijven en zelfs ZZP-ers. Vaak beschikt een klein bedrijf bijvoorbeeld al over antivirus software, maar is er nog niet voorzien in bescherming tegen ransomware. Ook tooling waarmee alle software up-to-date gehouden kan worden ontbreekt vaak nog. Per klantsituatie kan EMCS-IT de juiste software aanbieden die de ontbrekende functies invult zonder doublures.

Direct aan de slag!

Nu is de tijd om in te grijpen en te zorgen voor een stevige IT basis van systeembeheer en IT beveiliging. Afwachten is simpelweg geen optie meer. De verhalen over cyberaanvallen die leiden tot bedrijfsstilstand, van dagen of zelfs weken, spreken voor zich.

Om helder te krijgen wat een bedrijf precies nodig heeft, heeft EMCS-IT een IT Security Essentials Scan ontwikkeld. Op basis van de scan wordt een kort en overzichtelijk rapport opgesteld met een rapportcijfer op de schaal van 1 tot 10. Zo wordt meteen duidelijk wat goed is geregeld en aan welke punten nog gewerkt kan worden. Bezoek de website van EMCS-IT voor meer informatie en bel ons voor de mogelijkheden!

Deel deze pagina