aanvallen door cybercriminelen op Nederlandse MKB

2019 wordt het jaar van aanvallen door cybercriminelen op Nederlandse MKB

In Cybercrime by EMCS

Niet de Brexit maar de nieuwste generatie randomware aanvallen vormt hét grote gevaar voor het MKB. Na het fenomeen ‘Ransomware’ volgde afgelopen jaar Cryptojacking als nieuwe geavanceerde manier van aanvallen door cybercriminelen op Nederlandse MKB.

Net het verkeerde email bestand openen of een als goed vermomde legitieme website bezocht kan voor enorme ellende zorgen. De gevolgen gaan verder dan alleen het betalen van een afpersing vergoeding aan de cybercriminelen. Er zitten namelijk ook juridische consequenties aan!

Ook het MKB juridisch verplicht tot nemen van anti-hack maatregelen

Veel bedrijven zijn onterecht in de veronderstelling dat ze na het nemen van maatregelen rondom de invoering van de AVG, zich geen zorgen meer hoeven te maken als het om data gaat.

Dat is echter niet zo. Want om kanten data veilig te houden dient een bedrijf ook maatregelen tegen van aanvallen door cybercriminelen op Nederlandse MKB te nemen. Omdat cybercriminelen niet stil zitten, bent u verplicht zich aantoonbaar blijvend te wapenen tegen cybercriminelen. Eénmalige maatregelen volstaan dus juridisch gezien dus niet. Vergelijk het met een inboedelverzekering; een bedrijf dient tegenwoordig ook steeds meer maatregelen te nemen om verzekerd te blijven. Waar ooit een goed deurslot voldeed ben je tegenwoordig steeds vaker verplicht een goed alarmsysteem te hebben. En zo geldt dat voor cybersecurity eigenlijk ook.

Pas op de zwakste schakel: Supply Chain Attacks

Onderzoekers verwachten een explosieve toename van het aantal hacks gericht op MKB’ers. Aanvallen door cybercriminelen op Nederlandse MKB zullen zich in toenemende mate richten op de toeleveranciers van grote bedrijven. 

Simpelweg omdat zij vaak minder goed beschermd zijn en op die manier toegang gekregen kan worden tot de complete supply chain. En dat vormt een groot gevaar voor iedereen in de keten.

Wat moet u nu doen?

Nog niet zo lang geleden waren veel beveiligingsmaatregelen en het beheer daarvan alleen voorbehouden aan grote bedrijven.

Gelukkig biedt EMCS IT ook de kleinere bedrijven software aan die de kans op aanvallen kan verkleinen door deze automatisch af te slaan (Endpoint Detection & Response).

Alleen de installatie van beveiligingssoftware (ongeacht welke leverancier) is echter onvoldoende. Omdat eenmalige maatregelen juridisch gezien dus onvoldoende zijn, helpen we bedrijven met o.a. periodieke reviews en richten we processen in te blijven voldoen aan de richtlijnen. Daarmee bieden we een totaalpakket waarmee we bedrijven ontzorgen op het gebied van cybersecurity en voorkomen grote financiële- en reputatie schade!

Deel deze pagina